Blog

Energetikai tanúsítvány – minden, amit tudni érdemes

2024-01-15
Építkezne, eladna, vagy bérbe adna? 2024 január 1-től változott az energetikai tanúsítvány rendszere. Kötelező a kiállítása szinte minden épület eladása, építése esetén, sőt a rendelet azt is előírja, hogy az ingatlanhirdetéseknek is tartalmazniuk kell az energetikai besorolást.

Mi az az energetikai tanúsítvány?

 

Az energetikai tanúsítvány egy okirat, amely az ingatlan tulajdonságairól ad tájékoztatást a potenciális vevő vagy bérlő számára. A lakás zöldkártyájának vagy e-zöldkártyának is nevezik. Tartalmazza az ingatlan energetikai besorolását, vagyis azt mutatja meg, hogy az adott ingatlan mennyire jól használja fel az energiát. 2023. november 1-től már nemcsak az energetikai besorolás látható az energetikai tanúsítvány kezdőlapján, hanem az adott ingatlan CO2 kibocsátása is. Az új energetikai tanúsítvány nagyobb hangsúlyt fektet az egyes szerkezetek és gépészeti rendszerek korszerűsítésére és a korszerűsítési javaslatokra, egyúttal javaslatot tesz az energiamegtakarítás lehetőségeire is.

 

Mit tartalmaz az energetikai tanúsítvány?

 

Az energetikai tanúsítvány tartalma:

  • összefoglaló lap
  • az ingatlan szerkezeti és technikai állapotának adatai
  • az energiafelhasználási adatok
  • korszerűsítési javaslatok
  • fotódokumentáció
  • nyilatkozatok
  • alkalmazott szabványok
  • az épület típusa.

Az összefoglaló lap után következik az egyes szerkezetek, például homlokzati falak, nyílászárók, födémek, valamint lakóépületek esetében a fűtési és melegvíz ellátási rendszer kategóriákba sorolása, és a lehetséges korszerűsítésekkel elérhető besorolások, valamint a jó és a kiváló szint eléréséhez szükséges felújítások is.

Az energiatanúsítvány végén található a felújítási javaslat, ahol megfogalmazásra kerül, hogy milyen korszerűsítésekkel lenne javítható az épület energiafelhasználása és ezáltal, hogyan lehetne jobb besorolást elérni.

Összesen 12 energetikai besorolás létezik, a legkedvezőtlenebb az I kategória, a legjobb pedig az A+++.

 

 

Mitől is függ az energetikai besorolás pontosan?

 

Az energetikai besorolása sok kis tényező függvénye.  Az egyik ezek közül az épületek felületének és térfogatának aránya (A/V arány). Fontos még továbbá, hogy az épületen található-e hőszigetelés. Ha igen, akkor milyen és milyen vastagságban. Lényeges az is, hogy milyen nyílászárókkal rendelkezik az adott ingatlan, milyen a fűtési és meleg vízellátási rendszere.

Az energetikai tanúsítvány elkészítése során több lényeges számítást szükséges végezni, majd ezek eredményeit figyelembe kell venni. Ezektől függ a besorolás:

  • geometriai adatai, a felület-térfogat arányának számítása
  • fajlagos hőveszteség-tényező kiszámítása
  • nyári túlmelegedés kockázatának elemzése
  • a nettó fűtési hőenergia-igény felmérése
  • a fűtési rendszer veszteségeinek meghatározása
  • a melegvíz ellátás nettó hőenergia igényének és veszteségének, illetve
  • energiaigényének kiszámítása
  • a légtechnikai rendszerek hő mérlegének, veszteségének, energia-felhasználásának kiszámítása.

De a besorolás leginkább a következő két tényezőtől függ:

  • milyen a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége – ezáltal mekkora a hő veszteség, és
  • hogy ez a hőveszteség milyen energiaforrásból és mekkora hatásfokkal van pótolva.

Az energetikai tanúsítványban tulajdonképp az energiafelhasználást számolják ki. Ezt az alapterülettel elosztva egy négyzetméterre vonatkoztatják, így biztosítva, hogy a számérték független legyen az ingatlan méretétől.

 

Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány?

 

Az energetikai tanúsítványt kötelezően el kell készíttetnünk:

Meglévő ingatlan esetén:

  • az eladó felelős az épület energetikai tanúsítványt elkészíttetni, ha adás-vétel történik
  • a bérbeadó felelős az épület energetikai tanúsítványt elkészíttetni, ha egy éven felüli bérbeadás történik.

Új építésű ingatlan esetén pedig:

  • az építtető felelős az épület energetikai tanúsítványt elkészíttetni, ha adás-vétel történik, vagy használatbavételi engedélyt kérelmez.

Az energetikai tanúsítvány másolatát az ingatlan tulajdonosának az adásvételi szerződés megkötéséig be kell mutatnia a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és azt legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adnia. Azonban az épület értékesítésre vagy bérbeadásra való kínálásakor már a reklámban, azaz a hirdetésben fel kell tüntetni az energetikai minőség szerinti besorolást a részletesebb tájékoztatás érdekében.

A tanúsítvány érvényességi ideje öt év.

 

Mikor nem kell tanúsítvány?

 

  • 50 m2-nél kisebb alapterületű, külön álló épületre
  • évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületek: nyaralóra, hétvégi házra, üdülőre
  • legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épületekre
  • alacsony energiaigényű mezőgazdasági épületre
  • hitéleti célra szánt épületekre
  • műhelyre, vagy ipari területen lévő épületre (csak bizonyos esetekben)

A tanúsítvány előnyei

 

Információkat ad arra vonatkozóan, hogy milyen korszerűsítésekkel lehetne javítani az ingatlan energiafogyasztásán, ezáltal az energetikai besorolásán is.

Akár energiahatékonysági pályázatokon is részt vehetünk vele. Pénzt takaríthatunk meg, ha az épület korszerűsítésére kerül sor.

A jobb besorolású épületek előnyösebb helyzetből indulnak eladáskor és bérbeadáskor.

Ha kiderül egy ingatlanról, hogy energiatakarékosabb, az a magasabb eladási vagy bérbeadási ár formájában is megtérülhet számunkra.

Az energia tanúsítvány a bérlő vagy vásárló számára is garancia arra, hogy kisebb rezsiköltségekkel kell számolnia.

 

Összefoglalva

 

Az energetikai tanúsítvány egy hivatalos dokumentum, ami felméri házunk, lakásunk jelenlegi energetikai tulajdonságait, megmutatja, hogy mennyire jól használja fel az energiát.

 

A dokumentum javaslatot tartalmaz arról, hogyan tudunk minél több energiát megtakarítani. Részletezi, mik a javasolt megoldások a rezsi költségének csökkentésére, illetve, hogy ezen változtatások végrehajtásával milyen jobb energetikai osztályba lehetséges kerülni.

 

Kötelező elvégeztetni új ingatlan kapcsán a használatbavételi engedély kérelmezéséhez, illetve minden eladásra és tartósan bérbeadásra szánt meglévő épület esetében, néhány kivételtől eltekintve.

 

Az energetikai tanúsítvány másolatát az ingatlan tulajdonosának a szerződés megkötéséig be kell mutatnia a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és azt legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adnia.

 

Az épület értékesítésre vagy bérbeadásra való kínálásakor már a reklámban, azaz a hirdetésben fel kell tüntetni az energetikai minőség szerinti besorolást a részletesebb tájékoztatás érdekében.

 

A tanúsítvány érvényességi ideje öt év.

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése